Polenta pizza

Gluténmentes kukoricalepény "pizzává" varázsolva

Polenta pizza recept

Gluténmentes pizza alternatívát keresel? Süss pizzát főtt kukoricadarából, vagyis polentából, ami nemcsak lisztmentes, hanem csodaszép napsárga alapot biztosít az izzó vörös, paradicsomos pizzaszósznak. Nincs szükség dagasztásra, kelesztésre, nyújtásra, és a feltéteket ugyanúgy variálhatod ízlésed szerint, ahogy a klasszikus pizzánál. Azt fontos persze leszögezni, hogy élményként ne olasz pizza hatást képzelj el, hanem egy finom, sült kukoricadarát mennyei, olaszos ízvilággal turbózva.

Polenta pizza recept

Hozzávalók 4 főre:

Polentához:

  • 30 dkg kukoricadara,
  • 6 dl tej,
  • 6 dl víz,
  • só (kb. 1 tk.), bors,
  • 5 dkg parmezán sajt.

Pizzaszószhoz:

  • 1 konzerv hámozott paradicsom,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só, bors,
  • 5-6 levél friss bazsalikom.

Feltéthez:

  • 2 zacskó mozzarella,
  • 10 db koktélparadicsom,
  • csípős, paprikás szalámi,
  • 2 tk. szárított vagy friss bazsalikom.

Elkészítés:

  1. A sütés előtt akár többórával korábban is elkezdhetjük a polenta készítését, mert jól ki kell hűlnie a szétterített kukoricalepénynek, mire pizzává készítjük fel. Beleszórjuk egy vastag aljú főzőedénybe a darát, ráöntjük a vizet, tejet, megsózzuk és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett melegítjük.
  2. Mielőtt forrni kezdene már megindul a sűrűsödési folyamat, ilyenkor még fontosabb a folyamatos, alapos keverés és akár még alacsonyabb hőfok. Pár perc alatt megpuhul a dara, ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánt, őrlünk rá egy kis tarkaborsot, majd ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük (kb. 2 32 cm-es átmérőjű pizza lesz ebből az adagból): vékonyan megkenjük a papírt a darával, kb. kisujjnyi vagy annál még kisebb vastagságban, és hagyjuk kihűlni a darát, hogy jól megdermedjen.
  3. Amíg hűl és dermed a polenta, elkészítjük a szószt: a legegyszerűbb, leggyorsabb és egyben legintenzívebb ízélményt biztosító elkészítési módja a pizzaszósznak, ha a hozzávalókat bedobjuk egy aprítógépbe vagy botmixerrel simára turmixoljuk és így, főzés nélkül használjuk fel.
  4. Ha már szépen megdermedt a polenta, vékonyan megkenjük a szósszal, megpakoljuk szalámival, koktélparadicsommal és széttépkedett mozzarella sajttal koronázzuk meg. 210 fokra előmelegített sütőben sütjük felső, grill fokozaton addig, amíg meg nem pirul a sajt a tetején.

Polenta pizza képek

Ha tetszett a fenti Polenta pizza recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pizzaféle recepteket is: Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept, Mini cukkini pizza recept, Tortilla pizza calzone recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bazsalikom, csípős szalámi, fokhagyma, hámozott paradicsom, kukoricadara, mozzarella, tej. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, olasz, pizza.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Polenta pizza recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató