Különleges ízvilágú, ünnepi asztalra illő leves recept egyszerűen elkészíthető formában. Minőségi, tokaji fehérborral, tejszínnel, svájci gruyère sajttal, zöldhagymával, és babérlevéllel, kakukkfűvel fűszerezve állíthatjuk össze ezt a kellemesen aromás borlevest.
Svájci borleves recept
Hozzávalók kb. 4-5 személyre:
- 50 gr. vaj,
- 2 csomó zöldhagyma,
- 2 db közepes sárgarépa,
- 1 l alaplé,
- 2-2,5 dl egy kis furmint fehérbor,
- só, bors,
- 2 db babérlevél,
- 2-3 ág friss kakukkfű,
- kb. 5-10 dkg gruyère sajt,
- 2 dl tejszín.
Elkészítés:
- A vajon megdinszteljük a hagymakarikákat (2-3 szálat tegyünk félre a tálaláshoz), megpirítjuk a sárgarépát, majd felöntjük fehérborral, és húsleves vagy zöldségleves alaplével.
- Fűszerezzük, majd kb. félóra-óra után hozzáadjuk a tejszínt, és megvárjuk, amíg "rottyan" egyet vele a leves.
- Utolsó lépésként a reszelt gruyère sajt felét szórjuk bele, a többivel, és a friss hagymával pedig tálaljuk. Ízlés szerint akár egy kis vajas, fokhagymás pirítóssal is kiegészíthetjük a tálalást.