Finn lazac leves

Skandináv karácsonyi menü egyszerűen és gyorsan

Finn lazac leves recept

Szinte minden skandináv országnak van egy saját receptúrájú lazac levese: ezek közül a finn verziót, a lohikeittot találtam a legvonzóbbnak és egyben legegyszerűbbnek. Fantasztikus ebben a receptben, hogy néhány alapanyag felhasználásával, röpke órácska alatt ilyen finom, ünnepi hangulatú levest tehetünk az asztalra. Ez is egy olyan karácsonyi menü ötlet, ami spórol az időnkkkel, a végeredmény mégis hihetetlenül meggyőző. Akár egy nappal korábban is megfőzhetjük, mert kifejezetten jól áll neki egy kis ácsorgás a hűtőben, istenien összeérnek benne az ízek. Aki hozzám hasonlóan szereti a lazacot, minden szempontból imádni fogja ezt a levest.

Finn lazac leves recept

Hozzávalók:

  • kb. 50 gr. vaj,
  • 1 db póréhagyma,
  • 2 db közepes méretű sárgarépa,
  • kb. 45-50 dkg főzni való burgonya,
  • kb. 1,5 l zöldség vagy hal alaplé,
  • 50 dkg lazacfilé,
  • 2 dl főzőtejszín,
  • 1 kis csokor friss kapor,
  • só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. Főzés előtt megtisztítjuk a lazacot, leszedjük a bőrét, kockákra vágjuk és jól besózzuk (kb. 1-2 órát érdemes így pihennie, de akár egy éjszakát is eltölthet a hűtőben).
  2. A felolvasztott vajon megdinszteljük a karikákra vágott póréhagymát, rádobjuk a kb. 0,5 cm vastagságúra szeletelt sárgarépa szeleteket és kis kockákra aprított burgonyát.
  3. Együtt pirítjuk a zöldségeket kb. 3-5 percig közpes hőfokozaton, majd felöntjük a zöldség* vagy hal alaplével.
  4. Ha megfőtt a burgonya és a sárgarépa, hozzáadjuk a lazacot, felöntjük a tejszínnel, és forralunk rajta egyet magasabb hőfokra kapcsolva a főzőlapot. A lazac kb. 5-7 perc alatt megfő.
  5. Tálalás előtt megsózzuk, borsozzuk és nyakon öntjük egy csokor aprított kaporral.

*Ha egyik sem fér bele, a víz is működhet. A zöldség alapléhoz néhány leveszöldség, pl. répafélék, zeller, karalábé, karfiol,vöröhagyma, káposzta stb. felhasználásával főzünk egy lágy zöldséglevest egyszerűsített verzióban: a zöldségeket mepucoljuk és felengedjük az edényt vízzel, felforraljuk, majd forrás után még legalább 30 percet főzzük. A maradékot eltehetjük vagy lefagyaszthatjuk krémlevesekhez, rizottóhoz.

Finn lazac leves képek

Ha tetszett a fenti Finn lazac leves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Petrezselymes húsgombóc leves recept, Gazpacho recept, Kukoricás chowder leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, főzőtejszín, kapor, lazac, póréhagyma, sárgarépa. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: gluténmentes, gyorsan elkészíthető, halétel, karácsonyi, könnyen elkészíthető, leves, skandináv.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Finn lazac leves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató