Használjuk ki a spárgaszezont és készítsünk minél többféle finomságot spárgából: nagyon finom, gusztusosan mutat mindenben, pillanatok alatt elkészül, számos vitamin és ásványi anyag forrása. Én a zsenge, vékony zöld spárga mellett teszem le a voksom: ebből a napokban friss, tavaszi spárgalevest főztem, és szalonnacsíkba tekerve, ropogósra sütöttem. Hétfőn végre sikerült beszereznem egy klassz kis tésztás tényért, amit sürgősen fel kellett avatnom és miután még egy fél csokor spárga maradt a hűtőben, kézenfekvő volt, hogy csakis spárgás tészta érkezhet elsőként az új tányérkába.
Zöld spárgás, citromos tészta recept
Hozzávalók két személyre:
- fél csomag friss, zsenge zöld spárga
- 4 duci fokhagyma gerezd
- 3 szál zöldhagyma
- kevés fehérbor
- fél citrom leve
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- vaj, olívaolaj
- 20 dkg maccheroni (vagy masni, penne) tészta
- egy nagy marék reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
- A zöld spárgát megtisztítjuk: megmossuk és a vágott végén ott pattintjuk el, ahol hagyja magát (ez segít abban, hogy a fás rész használatát elkerülhessük), semmi mást nem kell róla levágni, meghámozni stb.
- Sós vízben megfőzzük a tésztát és amíg az megfő, annyi idő alatt pont elkészül a tésztaszósz is.
- Kevés vaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk a karikákra vágott zöldhagymát, rádobjuk a fokhagyma szeleteket, majd az apró darabokra vágott spárgát.
- Pár percig dinszteljük (az a jó, ha roppanós marad a spárga), felöntjük kevés fehérborral, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáfacsarjuk a fél citrom levét, tejszínnel ráforralunk, meghintjük egy marék parmezánnal és már készen is vagyunk: hozzádobjuk a kifőtt tésztát, összekeverjük és sajttal meghintve tálaljuk.