A grillezett busafilé inkább ötletadó, mintsem különleges és bonyolult eljárással készülő étel. Pici koromban nagyon sok busát és más finom halfélét ehettem, viszont az utóbbi években már valahogy nem akadt fenn egy sem apukám horgász csalijain busából. Sütve és grillezve egyszerűen isteni, egyetlen titka van csupán: a só és a fokhagyma. A húsát egyetlen általam ismert halhoz sem tudnám hasonlítani, karakteres, különlegesen finom az íze. Ráadásul mindjárt itt a karácsony: remek főétel lehet belőle az ünnepi vacsorán. Busa vásárláskor arra figyeljünk, hogy ne legyen túl zsíros a húsa, hiszen ez a halfajta nagyon nagyra tud nőni és ezeknek a példányoknak már nem olyan finom a húsa, a legoptimálisabb olyan 2-3 kg körüli busából választani. A halszelettel sem járunk rosszul, csupán óvatosan kell bánnunk a szálkákkal.
Grillezett busafilé recept
A grillezett busa filé hozzávalói 2 főre:
- 60 dkg busa filé (hipermarketekben, halboltokban kapható, akár busa szeletet is választhatunk, csak vigyázzunk a szálkákkal!)
- tengeri só, (esetleg kevés ételízesítő),
- fokhagymapor és friss fokhagyma gerezdek lereszelve,
- kevés olívaolaj,
- köretként saláta.
Elkészítés:
- A halat megmossuk és alaposan bedörzsöljük sóval, sok fokhagymaporral és kevés ételízesítővel, néhány órát, vagy lehetőség szerint egy egész éjszakát pácoljuk a hűtőben.
- Sütéskor néhány csepp olívaolajon mindkét oldalán megsütjük, grillezzük, ráreszeljük a fokhagymát.
- Ízlés szerint cseppenthetünk rá egy kis citromot tálaláskor. Friss, citromos olívás, házi medvehagyma öntetes salátával tálaltam.