Egészen addig, amíg ki nem próbáltam egy múlt havi gasztroújság tortilla receptjét, ördöngős műveletként tekintettem a lepényke elkészítésére. A tortillának számos verziója létezik, Spanyolországban, Mexikóban és Olaszországban is egészen másképp készítik el, másképp csavarják, hajtják, a töltelékek sokféleségéről, ezernyi variációiról nem is beszélve. Ez a recept teljesen bevált, legalább négyszer-ötször leteszteltem, de még mindig nem untuk meg a tortilla tekercseket... Amolyan igazi kis nyári csemege, ami remek fogás lehet egy pikniken vagy kerti partin.
Rukkolás tortilla tekercs recept
Hozzávalók 8 kerek tortilla laphoz:
- 35 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet és 20 dkg finomlisztet használtam),
- 1 tk. sütőpor,
- 2 dl langyos víz,
- 1/2 dl olívaolaj,
- kevés só.
A töltelék hozzávalói tortilla tekercsenként:
- egy kis marok rukkola,
- 3-4 vékony szelet paradicsom,
- kevés karikára vágott zöldhagyma,
- 2 vékony füstölt húsos angol szalonna, vagy sonka szelet,
- reszelt sajt.
Tortilla készítése:
- A tortilla tészta nagyon gyorsan elkészülhet: a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze és hagyjuk 15 percig pihenni a tésztát.
- Ezt követően osszuk nyolc részre a tésztát, és mindegyikből nyújtsunk egy kör alakú lepénykét, ami belefér a kiszemelt serpenyőnkbe, edényünkbe.
- A felhevített serpenyőben zsiradék nélkül 1-1 perc alatt megsütjük a tortilla mindkét oldalát. Nem szabad túl sokáig sütni, mivel akkor megszárad a tészta és nem lehet feltekerni.
- A még meleg lapra reszeljük rá a sajtot, tegyük rá a husit és a zöldségeket, majd szorosan tekerjük fel. A töltelék variációk tárháza szinte kimeríthetetlen, mindenki a saját ízlése és hűtője tartalma szerint kísérletezhet a különböző tortilla tekercsekkel.