2010. február 28., vasárnap

Sült hal tepsis burgonyakarikákkal és kofa mártással

Ismét a finom és egészséges pangasius halfilét választottam ebédre, amit tepsis burgonyakarikákkal tálaltam. Az egész étel pikantériáját egy nagyon ízletes mártás adta: a kofa mártás. A szósz nevének eredetéről nincs sok információm, azt viszont tudom, hogy nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk ezt a mártást: akár csíkokra vágott csirkemellfilével és kukoricával is  összefőzhetjük, akár csupán mártásként sültekhez tálalva szuperül feldobja az egyszerűbb, megszokott ízeket.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 halfilé szelet (például pangasius halfilé, vagy harcsafilé),
  • só, bors, olívaolaj a sütéshez,
    A tepsis burgonyához:
  • 8-10 db közepes burgonya,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • olívaolaj, só, bors, pikáns vegeta
    A kofa mártáshoz:
  • vaj,
  • 3 dl főzőtejszín,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • citromlé,
  • tárkony,
  • só, bors, chili,
  • 1 evőkanál liszt.
Elkészítése:

Első körben felszeleteljük karikákra a megpucolt burgonyákat és egy olívaolajjal kikent tepsire halmozzuk némi vöröshagyma és fokhagyma karika kíséretében, helyenként meglocsolhatjuk még egy kis olívaolajjal. Sóval, borssal, pikáns vegetával megszórjuk, majd alufóliával lefedve előmelegített sütőben nagy lángon kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Amíg sül a krumpli, megfőzzük a kofa mártást: vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, préselt fokhagymát, felöntjük tejszínnel és ízesítjük sóval, borssal, tárkonnyal, chilivel és egy teáskanálnyi citromlével. Ha megfelelőnek találjuk a mártásunk ízvilágát, akkor néhány perc után behabarjuk a tejszínes habarással (kb. fél-1 dl tejszínt egy evőkanál liszttel keverünk el alaposan, csomómentesre): lassan hozzákeverjük a mártáshoz a habarást és közben folyamatosan kevergetjük és, amint besűrűsödik a mártás, már el is zárhatjuk alatta a gázt. Az előzetesen befűszerezett halszeleteket a múltkori sült pangasius halfilé recepthez hasonlóan kevés olívaolajon néhány perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a kofamártásunkkal jó alaposan nyakon öntjük a halat és a burgonyát.

Frissítés (2012.02.05.)
Két évvel a recept megírása után már nem tudnám ugyanolyan nyugodt szívvel ajánlani a pangasius halat, hiszen egyre inkább beigazolódni látszik a sok rossz hír erről a halról. Helyette inkább ponty-, amúr-, busa vagy afrikai harcsafilét süssünk!

Receptajánló:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció