2010. május 8., szombat

Tárkonyos pulykaragu leves fehér spárgával

Szerencsére a jó időnek köszönhetően egyre több friss, piaci zöldségből főzhetünk jobbnál-jobb és egészségesebb finomságokat. Olyan jó érzés, amikor már nem csak a fóliás és egyéb mesterséges úton érlelt zöldségekből, gyümölcsökből ügyeskedhetünk, hanem a friss, ízzel teli darabokból. Ennek örömére fehér spárgából vásároltam és ebből főztem tárkonyos pulykaragu levest egy kis fehér borral megbolondítva.


Hozzávalók 4 személyre:
  • 20 dkg pulykamellfilé,
  • 20 dkg fehér spárga,
  • 10-15 dkg vegyes zöldség (répa, kukorica, borsó),
  • 1 dl főzőtejszín,
  • pici száraz fehér bor (1-2 löttyintésnyi),
  • 1 db erőleves kocka,
  • pici olívaolaj,
  • kb. 1,5 l víz,
  • tárkony,
  • só, fehér bors,
  • 1 csepp mustár,
  • kevés fokhagyma granulátum.
Tárkonyos pulykaragu leves elkészítése:

Megmossuk, megtisztítjuk a pulykamellfilét és apró kockákra vágjuk, majd kevés olívaolajban picit pirítjuk és kb. fél óráig fedő alatt pároljuk. Közben ügyeljünk a folyamatos vízutánpótlásra, hogy legyen miben párolódnia a húsnak. Hozzáadjuk a megtisztított, megpucolt spárgát karikákra vágva és az aprított zöldségeket. Kevés vizet hozzáadva pároljuk őket együtt néhány percig, majd felöntjük 1-1,5 l vízzel és nagy lángon felforraljuk, belemorzsoljuk az erőleves kockát, szórunk bele egy kis tárkonyt és sót és lassú tűzön tovább főzzük a levest még legalább egy órán keresztül. Ezt követően ellenőrizzük a hús puhaságát és a leves ízét és, ha rendben találjuk elkezdhetjük a komolyabb ízesítést: egy kis tejszínt hozzákeverünk, tárkonnyal, borssal, fokhagymaporral, 1-2 löttyintésnyi fehérborral, pici (kb. 1 tk.) mustárral fűszerezzük. Ismét forralunk rajta egyet és már kész is a finom ragulevesünk. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Receptajánló:  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció