Szerencsére a jó időnek köszönhetően egyre több friss, piaci zöldségből főzhetünk jobbnál-jobb és egészségesebb finomságokat. Olyan jó érzés, amikor már nem csak a fóliás és egyéb mesterséges úton érlelt zöldségekből, gyümölcsökből ügyeskedhetünk, hanem a friss, ízzel teli darabokból. Ennek örömére fehér spárgából vásároltam, és ebből főztem tárkonyos pulykaragu levest egy kis fehér borral megbolondítva.
Tárkonyos pulykaragu leves recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg pulykamellfilé,
- 20 dkg fehér spárga,
- 10-15 dkg vegyes zöldség (sárga és fehér répa, kukorica, borsó),
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 dl főzőtejszín,
- pici száraz fehér bor (1-2 löttyintésnyi),
- pici olívaolaj,
- kb. 1,5 l víz,
- tárkony,
- só, fehér bors,
- 1 csepp mustár.
Tárkonyos pulykaragu leves elkészítése:
- Megmossuk, megtisztítjuk a pulykamellfilét és apró kockákra vágjuk, majd kevés olívaolajban picit pirítjuk és kb. fél óráig fedő alatt pároljuk. Közben ügyeljünk a folyamatos víz utánpótlásra, hogy legyen miben párolódnia a húsnak.
- Hozzáadjuk a megtisztított, megpucolt spárgát karikákra vágva, és a többi aprított zöldséget. Kevés vizet hozzáadva pároljuk őket együtt néhány percig, majd felöntjük 1-1,5 l vízzel és nagy lángon felforraljuk, szórunk bele egy kis tárkonyt, és sót.
- Lassú tűzön tovább főzzük a levest még kb. egy órán keresztül. Ezt követően ellenőrizzük a hús puhaságát és a leves ízét és, ha rendben találjuk elkezdhetjük a komolyabb ízesítést: egy kis tejszínt hozzákeverünk, tárkonnyal, borssal, reszelt fokhagymával, 1-2 löttyintésnyi fehér borral, pici (kb. 1 tk.) mustárral fűszerezzük. Ismét forralunk rajta egyet és már kész is a finom ragulevesünk.