2010. június 11., péntek

Gyors vacsora ötlet: házi készítésű gyros pitában

A kánikula jó ürügy arra, hogy miért ne süssünk otthon a hőségben saját készítésű pita tésztát. Persze senkit sem akarok lebeszélni és megfosztani az igazi, házi pita sütés örömeitől, csak jelen körülmények között ésszerűbbnek láttam inkább a bolti pitát megvenni. A többi gyros alkatrész pedig ripsz-ropsz elkészül: egy kis görög saláta, sült, fűszeres csirkemellcsíkok és meg is volnánk a finom gyros kistestvérével.

Házi készítésű gyros


A házi gyros hozzávalói:
  • csirkemellfilé (2 személyre kb. 30 dkg),
  • gyros villámpác (Lucullus fűszerkeverék),
  • olívaolaj,
  • pita (a kisebből személyenként 2 db szükséges),
  • uborka,
  • paradicsom,
  • zöld paprika,
  • piros, kaliforniai paprika,
  • lilahagyma,
  • joghurt,
  • fokhagyma,
  • bors,
  • csípős arany.

Házi gyros gyártás lépései:
Házi készítésű gyros pitában

Elsőként a húst pácoljuk be: olívás gyros fűszerkeverékbe tesszük az apró csirkemellcsíkokat és a hűtőben érleljük finomra az ízeket. Ezt követően a salátát készítjük el: minden zöldséget apró kockákra vágunk (a fokhagyma kivételével) és joghurtos-reszelt fokhagymás-borsos öntettel keverjük el. Kb. fél óra, 1 óra elteltével (a pácolás után) megsütjük a húst grill, vagy szimpla teflonban zsiradék nélkül, hiszen az olívaolajos pác már éppen elég. 10-15 perc alatt folyamatos kevergetés mellett sütjük, pirítjuk a hús kockákat. A hússütés után 1-2 percig átforrósítjuk a pitákat a teflonban: egy picit benedvesítjük őket és mindkét oldalukat megpirítjuk. Utolsó lépésként pedig levágjuk a piták tetejét, sapkáját és megtöltjük a salátával és a hússal felváltva, ami belefér. Aki szereti a csípőset, annak érdemes egy kis olívaolajjal elkevert piros aranyat belecsurgatnia a pitájába, nagyon finom ízt ad a görög konyha fényszemének, a gyrosnak. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció