Piskótát már sokszor sütöttem, viszont a piskótatekercsbe eddig nem nagyon mertem belevágni, mert mindig attól tartottam, hogy összetörik, vagy szétszakad a tészta és mehet az egész a somlóiba. (Persze ez sem rossz, de, ha nem ez a cél, akkor nem tud olyan jól esni.) Alaposan utána olvastam a fortélyoknak és így utólag belegondolva nem is értem, hogy miért gondoltam ezt annyira bonyolult vállalkozásnak. A lényeg az, hogy a piskótatésztát még melegen egy konyharuhába csavarjuk fel. Lapult még egy csomag otthoni, bio málna a fagyasztóban és ebből készítettem hozzá egy finom, nyarat idéző tölteléket.
Málnahabos piskóta tekercs recept
Hozzávalók:
A piskóta kellékei:
- 5 tojás,
- 5 csapott evőkanál cukor,
- 5 púpos evőkanál liszt,
- fél csomag sütőpor.
A málnahab hozzávalói:
- 15 dkg málna,
- 1 kis doboz Hullala habtejszín,
- 1 csomag habfixáló por,
- 2 cs. vaníliacukor,
- kb. 5-6 evőkanál porcukor.
A málnahabos piskótatekercs elkészítése:
- A piskótát a szokásos módon sütjük meg: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral és a legvégén óvatosan hozzákeverjük a habnak felvert fehérjéket.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt négyzet alakú, lapos tepsibe öntjük a tésztát és forró sütőben alacsony hőfokon kb. 15-20 percig sütjük, addig nem is nyitjuk ki a sütő ajtaját, nehogy véletlenül összeessen a piskóta.
- Végzünk egy tűpróbát és, ha nem ragad rá semmi, akkor jöhet is ki a sütőből, mert a tekercshez nem jó, ha kiszárad a tészta. Persze csak türelmesen vesszük ki a sütőből: elzárjuk a sütőt, majd kitámasztjuk, kihajtjuk az ajtaját és a végén kivesszük (ezek között 5 perces szüneteket tartunk).
- A piskótát azon melegében egy benedvesített és liszttel meghintett konyharuhára borítjuk egy ügyes, határozott mozdulattal, lehúzzuk róla a sütőpapírt és konyharuhástól óvatosan feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
- Ez idő alatt elkészítjük a krémet, vagyis a málnahabot: a megmosott, lecsöpögtetett málnát összeturmixoljuk egy botmixerrel és felverjük a habtejszínt: először kevés cukorral kezdjük el a habverést, ehhez hozzáadjuk a habfixálót és így verjük viszonylag kemény, de még kenhető habbá. Beleöntjük a málnát és további ízlés szerinti cukorral édesítjük, alaposan elkeverjük és közepesen vékonyan, egyenletesen megkenjük vele a piskóta lapot (amit persze előzőleg kicsavarunk a konyharuhából), amit már csak szorosan fel kell tekernünk, porcukorral megszórnunk és a hűtőben pihentetnünk 1-2 órát, hogy aztán az ebéd utáni desszertes tányérkákba szeletelhessük fel a mutatós málnahabos piskótatekercs csigákat.