Még a tavalyi húsvétkor kaptam ajándékba ezt a csodás nyuszi alakú szilikonos sütőformát és azóta is türelmetlenül vártam az idei ünnepi készülődést, hogy nyuszkó süteményekkel kívánhassak boldog, örömteli húsvétot Nektek! Nyáron igazi madeleine formát is kaptam, így végre azt is felavathattam egy BBC-s recepttel. Isteni kis teasütemény lett belőle, finom citromos-vaníliás ízvilággal, tízóraihoz, kávéhoz, teához ideális harapnivaló.
Madeleine recept
Hozzávalók kb. 20 db nyuszihoz:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg rétesliszt
- 4 tojás
- 20 dkg porcukor
- vanília aroma
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 tk. citromlé
Elkészítés néhány lépésben:
- A vajat hígra felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A tojásokat a porcukorral jó habosra kikeverjük egy turmixgép segítségével.
- Hozzáadjuk a vajat, evvel is jól összedolgozzuk, majd a szódaporral elkevert lisztet, aromát és legvégén a citromot is belekeverjük.
- Kb. fél órára hűtőbe tesszük, hogy picit sűrűbb legyen.
- Formákba öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 6-10 percig. (Elvileg alapvetően világosnak kell maradnia, de akkor vesszük ki a sütőből, amikor a széleinél már piroskás és azért egy tűpróba sem árt.) Ha mély a nyuszi formánk, akkor nem érdemes teletölteni a formát, csak kb. félig. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.