A rumos, illatos süti egészen hasonló a püspök- vagy gyümölcskenyérhez azzal a különbséggel, hogy ebben nincsenek kandírozott, aszalt gyümölcsök, helyette viszont narancshéj, citromhéj és fél deci rum teszi finom illatossá ezt az édes kenyeret. A délutáni tea vagy kávé mellé kitűnő kísérő lehet. Természetesen a csokikedvelők variálhatják kedvükre ezt a receptet is: finom lehet leöntve étcsokoládéval, esetleg fehér csoki darabokkal a belsejében.
Rumos, illatos sütemény recept
Hozzávalók egy püspökkenyér formába:
- 18 dkg vaj,
- 20 dkg cukor,
- 1 tasak vaníliacukor,
- 5 tojás,
- 32 dkg liszt,
- 1 tasak sütőpor,
- 1 citrom reszelt héja és néhány csepp a facsart levéből,
- 1 narancs reszelt héja és néhány csepp a facsart levéből,
- fél dl rum.
Elkészítés:
- A vajat a cukorral és tojásokkal turmixgép segítségével habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral, a végén belereszeljük a gyümölcsöket, illetve csavarunk a levükből egy kicsit a tésztába, majd a rummal elkeverjük.
- Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntjük és előmelegített, forró sütőbe toljuk, alacsony fokozaton (150-160 fokon) sütjük tűpróbáig. Kb. 45-60 percig.