2013. november 4., hétfő

Pikáns sütőtök krémleves

Nagyon belejöttem a sütőtökkel való barátkozásba, így ismét tökös recept következik, no meg nem utolsó sorban most van a szezonja, külföldön, főleg Amerikában pedig hihetetlen nagy kultúrája van Halloweenkor a különböző tökös fogások készítésének, számtalan receptet találhatunk a neten. A múltkori süti elkészítésekor döntöttem úgy, hogy két legyet ütök egy csapásra, hiszen mindkét ételhez fél-fél sütőtök szükséges, így főztem az egyikből chilis sütőtök krémlevest és a másikból csokicseppes-sütőtökös kenyeret sütöttem. Lássuk a leveses verziót...
 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kisebb, hosszúkás sütőtök fele,
  • 1 db méretes édesburgonya,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 db póréhagyma, vagy egy csomag zöldhagyma,
  • kevés olívaolaj,
  • kb. 3-4 bögre hús vagy zöldségleves alaplé,
  • só, bors,
  • koriander,
  • őrölt római kömény,
  • őrölt chili,
  • kb. 2 dl tejszín,
  • 1 marék héj nélküli tökmag.
A sütőtököt kimagozva, a burgonyát és vöröshagymát megpucolva tesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 160 fokon jól átsütjük kb. 35-50 perc alatt. Kevés olívaolajon pár perc alatt megpirítjuk a tökmagot, majd kiszedjük és félretesszük, a visszamaradt olajon megdinszteljük a felkarikázott zöld vagy póréhagymát és ehhez adjuk hozzá a már kihűlt,  kikanalazott sült tök húsát, a puhára sült édesburgonyát és vöröshagymát. Felöntjük egy bögre alaplével, majd botmixerrel pürésítjük az egészet, visszatesszük a tűzhelyre és a többi levet hozzáöntve felforraljuk, fűszerezzük, majd a végén a tejszínnel felöntjük és újra forraljuk, majd tejföllel és pirított tökmaggal a tetején tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció