2015. december 23., szerda

Florentin keksz, avagy egy mennyei karácsonyi aprósüti liszt nélkül

Már a nyári első kóstolás alkalmával (Köszi Panna! :)) tudtam, hogy karácsonyhoz készülődve vissza fog térni ez az íz az életembe, és azt hiszem az egyik kedvenc ünnepi aprósüteménnyé nőtte ki magát nálam. Képzeljetek el egy mennyei karamellszószt, benne mandula szeleteket, aszalt és kandírozott gyümölcsdarabokat, amiket a sütőben jó ropogósra sütünk, majd mindezt étcsokoládéval koronázzuk meg... Ugye milyen jól hangzik? Gyorsan elkészül ez az olasz édesség, úgyhogy még bőven beleférhet karácsonyig. Vidám sütögetést és még boldogabb karácsonyt kívánok Nektek!



Hozzávalók egy nagyobb mennyiséghez (lehet felezni, de nem érdemes):

  • 150 g cukor
  • 50 g vaj
  • vaníliacukor/aroma vagy rúd kikapart magjai
  • 2,5 dl tejszín
  • fahéj
  • 200 g szeletelt mandula
  • 200 g kandírozott és/vagy aszalt gyümölcs (narancs, áfonya, barack)
  • 4 ek. darált, pirított dió

A cukrot a vajjal folyamatos keverés mellett egy világos aljú és vastag falú edényben karamellizáljuk, majd a tűzről levéve óvatosan, apránkénti adagolással hozzákeverjük a tejszínt. Ehhez adjuk hozzá a mandulát, diót és gyümölcsöket, fűszerezzük fahéjjal és amivel még szeretnénk. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól tisztes távolságra teáskanálnyi adagokat porciózunk, amiket kerekre ellapítva indítunk útjára a sütőben, méghozzá 160 fokon. Pár perc alatt elkészülnek, úgyhogy sasoljuk a sütőt. Elterülnek majd és szépen megpirul a tetejük, ettől lesz jó, ropogós, persze azért nem szabad ezt túlzásba vinni. Amikor már piroskásak, kivesszük, megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek, majd fejjel lefelé fordítva a sütőpapíron, felolvasztott étcsokoládéval kenegetjük be őket. Így hagyjuk megdermedni, majd hűtőben vagy kamrában tároljuk tálalás előtt. (Vigyázzunk arra, hogy ne legyenek vastagok, hanem inkább pici, lapos darabok legyenek, úgy jobban egyben maradnak és megsülnek.)

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció