2016. december 12., hétfő

Fahéjas cantucci

Nyáron egy nagy vágyam vált valóra Toszkánában, amikor az olasz vendéglátónktól félve kértem el a tészta receptjét, aki nemhogy  elárulta "titkos fortélyait", rögvest be is invitált "üzemi" konyhájába közös főzésre, tésztagyúrásra csábítva. Búcsúajándékként vásároltunk tőle házi cantuccit is, aminek a receptjét, fázisfotókkal mellékelve, egyből át is küldte e-mail-ben. Ez volt a bónusz recept a tészta és a ragú mellett (erről majd egy későbbi posztban mesélek). :) A teszteléssel egészen mostanáig vártam, szerettem volna a karácsonyi készülődés öröméig megőrizni ezt a receptet. A cantucci egyébként egy trükkös kekszféle, mert nagyon kemény (néha, fogakat is próbára tevő), mégis függőséget okoz, könnyű a rabjává válni. Sokan teába vagy kávéba mártogatva fogyasztják, így megpuhul egy picit. Egy biztos, roppant gyorsan elkészíthető, sokáig eláll, fantasztikusan finomak benne a mandulaszemek, és kiváló hand made karácsonyi ajándék válhat belőle. Tehát, cantucci sütésre fel, egy igazi, olasz recept következik. Egyenesen Bettolléból hoztam Nektek. :)


Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
  • 50 dkg liszt (0-ás)
  • 40 dkg cukor
  • vanília rúd magjai vagy aroma
  • fél cs. sütőpor
  • 4-5 tojás
  • 50 gr vaj
  • csipet só
  • 250 gr héjas mandula
  • 1 tk. fahéj
Elkészítés:
A cukrot a tojással és a puha vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, fahéjt, csipet sót és vaníliát, majd legvégén a héjas mandulát. Fakanállal alaposan összekeverjük és a kezünk segítségével szalámi rúd jellegű, vékony, lapos rudakat fektetünk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 5 cm-es távolságban. 180 fokos sütőben sütjük kb. 10-12 percig. Kivesszük, pár percig várunk vele, hogy hűljön, majd kicsit ferdén, kb. ujjnyi szeleteket vágunk belőle, ezeket a vágott felükkel felfelé visszatesszük a tepsire (már közelebb kerülhetnek egymáshoz) és tovább 5-8 percig sütjük, jó ropogósra. (Figyeljünk, hogy ne égjen meg, de azért jól süljön meg.)
Innentől kezdve csak megvárjuk, amíg kihűl és a kreativitásunk szabhat csak határt annak, hogy milyen gusztusos formában tálalva gyártunk belőle házi készítésű karácsonyi ajándékot.

Az eredeti, kapott receptet csak egy kis fahéjjal bolondítottam, egyébként asztalt gyümölcstől kezdve további magokon át sok finomsággal színesíthetjük még a cantuccit.

Az Instagram oldalamon további részlet fotókat is megnézhettek: https://www.instagram.com/izzel_lelekkel.hu/

Receptajánló: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció