Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével

Pihe-puha, csirkés ünnepi menü tipp

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept

Egyszerű, a hétköznapokból jól ismert alapanyagokból is varázsolhatunk az asztalra pazar ünnepi főételt, ha 1-2 apró trükköt bevetünk, és aromás fűszerekkel ruházzuk fel az ételt. Ultrapuha, omlós, de legfőképpen szaftos, amolyan "francia bisztrós" lesz a csirkemell, ha sütés közben bedobjuk a 140 fokos sütőbe. Az édesburgonyából pedig sokkal gazdagabb pürét készíthetünk, ha héjában sütjük meg a batátát.

Citromos csirkemell sült édesburgonyapürével recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 db egész, bőrös csirkemell (csontos vagy csont nélküli, de mindenképp bőrös),
  • 1 db citrom,
  • néhány ág friss kakukkfű,
  • 15 dkg vaj,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 0,5 dl főzőtejszín,
  • 50-60 dkg édesburgonya,
  • só, bors.

Elkészítés:

  1. A burgonyát mossuk, majd szárítsuk meg, és héjastól tegyük a sütőbe. Süssük 180 fokon kb. félóráig vagy amíg puha nem lesz. Ha annyira már kihűlt, hogy hozzá tudunk érni, hámozzuk meg (könnyedén lehúzható a héja). 
  2. Ha csontos csirkemellel van dolgunk, óvatosan filézzük ki a középső, hosszú csont mentén úgy, hogy közben egyben maradjon az egész csirkemell. (Tipp: a kifilézett csirkemellcsontból pedig remek húslevest főzhetünk egy kis farháttal, szárnnyal vagy combbal együtt, de akár már két ilyen csontból is jó ízű lesz a leves.) Sózzuk, borsozzuk a csirkemell mindkét oldalát.
  3. A sütőt bekapcsoljuk 140 fokra. Kb. 5 dkg vajat felolvasztunk egy olyan serpenyőben, amit majd a sütőbe is áttehetünk. Ha forró a vaj, a bőrével lefelé beletesszük a csirkemellet, és kb. 5 percig sütjük, pirítjuk, nem piszkáljuk, nem érünk hozzá. Köré pakolunk 1-1 szelet citromot, és fokhagymagerezdet héjastól. Ha szép pirosra sült a bőre, megfordítjuk, majd a husira halmozunk egy kis plusz vajat, és a kakukkfű ágakat is a serpenyőbe tesszük.
  4. 3-4 perc elteltével a citromszeleteket áttesszük a husira, meglocsoljuk a serpenyő alján lévő zsiradékkal, majd áttesszük a sütőbe 140 fokra kb. 10 percre (ha egész pici csirkemellel vagy szelettel van dolgunk, 8 perc is elég lehet). Kikapjuk, és hagyjuk pihenni legalább 5-10 percet.
  5. Addig befejezzük az édesburgonyapürét: kb. 5 dkg vajjal burgonyanyomón keresztül áttörjük, sózzuk, borsozzuk és tejszínnel tesszük selymessé. Egy csöppet pürésítünk rajta botmixerrel, és tálalásig visszatessük a tűzhelyre, alacsony fokozaton melegen tartjuk.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a citromos csirkéhez.

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével képek

Ha tetszett a fenti Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, Lassan sült tarja recept, Gyömbéres, joghurtos grill csirkecomb recept.

További receptötletek a hozzávalókból: citrom, csirkemell, édesburgonya, főzőtejszín, kakukkfű, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, karácsonyi.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Konfitált kacsacomb recept
sült hús

Konfitált kacsacomb karácsonyra

A világ legfinomabb, legomlósabb kacsacomb receptje

Mandulás, zabpelyhes bundában sült amur recept
halétel

Mandulás bundában sült amur

Fantasztikusan fehér, ízletes húsú hazai halból készült fogás

Olasz töltött csirkemell recept
töltött hús

Olasz töltött csirkemell

Különleges, de mégis egyszerűen az asztalra varázsolható ételt keresel?

Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb recept
sült hús

Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb

Temérdek fokhagyma és egy napos pácolás a titka ennek a finom pulykának

Mézes, mustáros sertéscomb bacon köntösben recept
sült hús

Mézes, mustáros sertéscomb szelet

Grillezett hús szeletek baconbe csomagolva

Bikavérben sült kacsamell recept
sült hús

Bikavérben sült kacsamell

Kacsasült párolt lilakáposztával és dzsemborral

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató