Egyszerű, a hétköznapokból jól ismert alapanyagokból is varázsolhatunk az asztalra pazar ünnepi főételt, ha 1-2 apró trükköt bevetünk, és aromás fűszerekkel ruházzuk fel az ételt. Ultrapuha, omlós, de legfőképpen szaftos, amolyan "francia bisztrós" lesz a csirkemell, ha sütés közben bedobjuk a 140 fokos sütőbe. Az édesburgonyából pedig sokkal gazdagabb pürét készíthetünk, ha héjában sütjük meg a batátát.
Citromos csirkemell sült édesburgonyapürével recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 db egész, bőrös csirkemell (csontos vagy csont nélküli, de mindenképp bőrös),
- 1 db citrom,
- néhány ág friss kakukkfű,
- 15 dkg vaj,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 0,5 dl főzőtejszín,
- 50-60 dkg édesburgonya,
- só, bors.
Elkészítés:
- A burgonyát mossuk, majd szárítsuk meg, és héjastól tegyük a sütőbe. Süssük 180 fokon kb. félóráig vagy amíg puha nem lesz. Ha annyira már kihűlt, hogy hozzá tudunk érni, hámozzuk meg (könnyedén lehúzható a héja).
- Ha csontos csirkemellel van dolgunk, óvatosan filézzük ki a középső, hosszú csont mentén úgy, hogy közben egyben maradjon az egész csirkemell. (Tipp: a kifilézett csirkemellcsontból pedig remek húslevest főzhetünk egy kis farháttal, szárnnyal vagy combbal együtt, de akár már két ilyen csontból is jó ízű lesz a leves.) Sózzuk, borsozzuk a csirkemell mindkét oldalát.
- A sütőt bekapcsoljuk 140 fokra. Kb. 5 dkg vajat felolvasztunk egy olyan serpenyőben, amit majd a sütőbe is áttehetünk. Ha forró a vaj, a bőrével lefelé beletesszük a csirkemellet, és kb. 5 percig sütjük, pirítjuk, nem piszkáljuk, nem érünk hozzá. Köré pakolunk 1-1 szelet citromot, és fokhagymagerezdet héjastól. Ha szép pirosra sült a bőre, megfordítjuk, majd a husira halmozunk egy kis plusz vajat, és a kakukkfű ágakat is a serpenyőbe tesszük.
- 3-4 perc elteltével a citromszeleteket áttesszük a husira, meglocsoljuk a serpenyő alján lévő zsiradékkal, majd áttesszük a sütőbe 140 fokra kb. 10 percre (ha egész pici csirkemellel vagy szelettel van dolgunk, 8 perc is elég lehet). Kikapjuk, és hagyjuk pihenni legalább 5-10 percet.
- Addig befejezzük az édesburgonyapürét: kb. 5 dkg vajjal burgonyanyomón keresztül áttörjük, sózzuk, borsozzuk és tejszínnel tesszük selymessé. Egy csöppet pürésítünk rajta botmixerrel, és tálalásig visszatessük a tűzhelyre, alacsony fokozaton melegen tartjuk.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a citromos csirkéhez.