Elolvadok már attól is, ahogy leírtam. Micsoda egy dallamos és aranyos étel név lett ez! Tökéletesen passzol is a kellemesen aromás és selymes tésztaszószhoz. Pont olyan gyorsan elkészül, amennyi idő alatt megfő a tészta. Meghempergetjük a feszesre főtt masnikat a fehérboros, tejszínes, gombás szószban, aztán pár perc alatt finom szaftosra össze is csiszolódnak egymással. Friss petrezselyemmel, és őrölt borssal megszórva, azon melegében kínáljuk. Ha akad mellé egy kis pohárral a szószba főzött fehérborból, úgy még könnyebben csúszik.
Csiperkés, petrezselymes masnitészta recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 20-25 dkg masnitészta,
- 50 dkg friss csiperke gomba,
- 30 gr. vaj,
- 3-4 ek. olívaolaj,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 2,5 dl tejszín,
- só, bors,
- 2 csokor friss petrezselyem.
Elkészítés:
- A masnitésztát forró vízben megfőzzük, addig összedobjuk a tésztaszószt.
- Vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a megtisztított, felszeletelt gombát, rádobjuk a feldarabolt fokhagymát. Pár pillanat és keverés után jöhet hozzá a fehérbor.
- Hagyjuk, amíg elforr a bor alkoholtartalma, és picit redukálódik a mennyisége, ekkor felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, és nagy adag aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
- Összeforgatjuk a szinte megfőzött tésztával (picit még hagyjuk keményebbre, hogy a szószban főhessen készre), és pár percig hagyjuk együtt rotyogni, majd tálaljuk frissen.
Tippek:
- Barna csiperkével, laska gombával gazdagítva a tésztát, még izgalmasabb és intenzívebb, gombás ízvilágot érhetünk el.
- Sózni csak akkor sózzuk a gombát, amikor már megfőtt.
- Zöldfűszerként akár bazsalikomot, majorannát, vagy kakukkfüvet is használhatunk, a lényeg, hogy friss legyen.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a gombás masnitészta összeállításához.