Képzeljetek el egy olyan gesztenyekrémlevest, ami egyszerre selymesen édes, izgalmasan csípős és finoman sós. Isteni ízkavalkádot alkot a méz, gyömbér, gesztenye, és póréhagyma az edényben. Mindezt a kellemesen megpirított, sült csicsóka koronázza meg. Szerintem elképesztően finom és elegáns krémleves. A receptet Széll Tamástól tanultam, aki a Lidl Konyha Segít a séf című, karácsonyi szakácskönyvében írta le ezt a szuper levest.
Gyömbéres, mézes gesztenyekrémleves recept
Hozzávalók 4-6 főre:
- 50 dkg natúr gesztenyemassza,
- 5-6 d tej,
- 2 dl tejszín,
- 5-6 dl zöldség vagy húsleves alaplé,
- 1/2 póréhagyma,
- fejenként 1 db csicsóka (4-6 db),
- 5-6 ek. méz,
- kb. félkisujjnyi gyömbér,
- 1 csipet őrölt szerecsendió,
- 6-8 ek. olívaolaj,
- 2 ek. vaj,
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés:
- A csicsókákat alaposan megmossuk és héjastól betesszük a sütőbe, sózzuk, meglocsoljuk pár tk. olajjal. 170 fokos sütőben sütjük puhára kb. 40-45 percig.
- A gesztenyekrémleveshez a póréhagymát kb. 2-3 ek. olaj és 2-3 ek. vaj keverékén megpirítjuk. Hozzáadjuk a mézet, reszelt gyömbért, szerecsendiót. Egy-két percig futtatjuk, míg a méz picit felhabosodik. Hozzáadjuk a tejet és a gesztenyemasszát.
- Felforraljuk, közben folyamatosan keverhetjük, mert a gesztenyétől egyre sűbb lesz a leves. Alaplével hígítjuk a krémleves állag eléréséig.
- Pár percig forraljuk, sózzuk, utolsó pillanatban adjuk hozzá a tejszínt, majd botmixerrel pürésítjük.
- A tálaláshoz passzírozzuk át a levest egy finom szűrőn.
- Ha elkészült a csicsóka, cikkekre vágjuk és forró serpenyőben megpirítjuk a vágott felüket, pici mézzel meglocsoljuk, és megsózzuk, összerázzuk.
- Tálalásnál a tányér közepébe halmozzuk a sült csicsókát, köré öntjük a forró gesztenyekrémlevest.