A gyerekkori, menzás meggyleves ízvilágát idézi, de sokkal krémesebb, gazdagabb textúrával, túrógombóchoz hasonlító, citromos galuskával készül ez az extra meggykrémleves. Minden idők legfinomabb meggylevesével ajándékozott meg ez a receptúra, ami egyszerre hagyományos, és innovatív, élénk és visszafogott. Langyosan és hidegen is kiváló, könnyed, nyári fogás.
Meggykrémleves recept
Hozzávalók 4-6 személyre:
Fűszeres "alapléhez":
- 2 egész fahéj rúd,
- 2 tk. egész szegfűszeg,
- kb. 1 l víz.
Krémleveshez:
- 5-8 ek. kristálycukor,
- 50 dkg magozott meggy,
- 1 cs. vaníliapuding,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 2 dl habtejszín.
Túrógaluskához:
- 20 dkg túró,
- 1 tk. vaníliacukor,
- 1 tojás,
- 3 ek. búzadara,
- 1 csipet só,
- 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
- Első lépésként a fűszeres főzetet készítjük el: a fűszereket beleszórjuk egy edénybe, és vízzel felöntve felforraljuk, majd 15 percig közepes hőfokon főzzük, leszűrjük felhasználás előtt.
- A cukrot a meggyel és a fűszeres alaplével együtt felforraljuk, majd további 10 percig főzzük. Kikanalazunk kb. 1 merőkanálnyi meggyet, és félretesszük. A leves többi részét botmixerrel leturmixoljuk. Visszatesszük az egészben hagyott meggyszemeket.
- A tejszínnel elkevert pudingporral besűrítjük a levest. Pár percig főzzük, kevergetjük, amíg meg nem tapasztaljuk a puding sűrítő hatását. Ahogy hűl a leves, még picit sűrűbbé fog válni. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe.
- Amíg hűl a leves, elkészítjük a túrógaluskát: a túrót a cukorral együtt, villával összetörjük, hozzáadunk egy csipet sót. Összekeverjük a tojással, a citrom reszelt héjával, majd villával beledolgozzuk a búzadarát is. Akkor jó az állaga, ha az összekeverés után látszik, és megmarad a villa nyoma a masszában (nem folyósodik el), de még lágyan, nem masszív, kemény állaggal. Kb. egy órára félretesszük pihenni (hagyjuk a búzadarát dolgozni, megdagadni.)
- Vizet forralunk, és abba szaggatjuk egy teáskanál segítségével a félkör alakú, kis galuskákat. Amint felúsznak a víz tetejére, kb. 2-5 perc alatt megfőnek, és egy szűrőkanál segítségével kiemelhetjük őket a vízből. Hagyjuk lehűlni, majd tálaljuk a hidegre vagy legalább éppen langyosra hűlt meggykrémlevessel.
Tippek:
- Felvert habtejszínnel is tálalhatjuk a levest, ha nincs időnk vagy kedvünk túrógaluskát készíteni.
- Cseresznyével, erdei gyümölcsökkel is érdemes kipróbálni a fenti receptúrát, ugyanolyan fantasztikusan fog működni.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a meggykrémleveshez.