A lecsós receptek is legalább olyan csodálatosak, mint a töltött káposztásak: ahány ház és otthon, annyiféle különböző jól bevált receptúra. Ezek szépen megférnek egymás mellett, mindet másért szeretjük. Nálunk pl. ha "klasszikus" lecsó készül, akkor abban a zöldségek mellett általában van tojás, és valamilyen gabona, mint pl. rizs, bulgur, quinoa, köles, és egy kis virsli is. Hasonló "lecsó-konstrukció" készült most is, egy jelentős különbséggel: tepsit kaptam elő hozzá, nem pedig serpenyőt. Azon túl, hogy nem kellett annyit foglalkoznom vele, mert a sütőben szépen elvolt magában a nagy adag lecsó, egyszerűen más íze lett, mintha a főzőlapon készült volna. Egy pindurival teltebb, zamatosabb, ízletesebb lett: olyan volt, mintha már egy napot összeértek volna az ízek hűtőben, de talán még ez sem fejezi ki eléggé a különbséget. Szinte már a bográcsos, fatűzön főtt lecsóval vetekedett az íze. Így szeretettel ajánlom a receptet azoknak, akik szívesen kísérleteznek a különböző lecsó receptekkel.
Tepsis lecsó recept
Hozzávalók:
- 5-6 db paradicsom,
- 5 db édes zöldpaprika,
- 1 fej vöröshagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- néhány karika vastag füstölt kolbász,
- néhány ek. olívaolaj,
- 3-4 ek. őrölt édes piros paprika,
- só ízlés szerint,
- 30 dkg virsli,
- kb. 20 dkg bulgur,
- 2-2,5 dl víz.
Elkészítés:
- A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát pedig picire aprítjuk. A bulgurt bő vízzel átöblítjük.
- A tepsi aljára kevés olajat öntünk, erre tesszük az átöblített bulgurt, rá a hagyma/fokhagyma felét, majd a paprikát, paradicsomot, a maradék hagymákat, néhány karika kolbászt.
- Öntünk rá kb. 2-2,5 dl vizet, fűszerezzük piros paprikával, sóval. Alufóliával lefedve sütjük 180 fokon kb. 20-30 percig, ezt követően átkeverjük, és ha szükséges, még adunk hozzá vizet.
- Ha már szinte megpuhult a bulgur, és a zöldségek, hozzákeverjük a feldarabolt virslit, és fólia nélkül kb. 10-15 perc alatt, párszor átkeverve, készre főzzük.