Császármorzsa egyszerűen

Ahogy én készítem

Császármorzsa recept

Sokak számára olyan császármorzsát készíteni, mint nekem a lángost, vagy a palacsintát, mégis ez a desszert eddig mindig kifogott rajtam. Most azonban felcsaptam néhány szakácskönyvet, melyek receptjei között természetesen egyik sem volt egyforma, viszont egy dologban egyetértettek a szakácsok: a fél liternyi tej adagja mindenhol fix volt függetlenül a búzadara és a tojás mennyiségétől, így megpróbáltam egy köztes megoldást alkalmazni. Nekem bevált, ezért ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan még eddig nem találta el a helyes mértékét a császármorzsa hozzávalóinak.

Császármorzsa recept

Hozzávalók:

  • 0,5 l tej,
  • 15 dkg búzadara,
  • 4 ek. cukor,
  • két csipet só,
  • 3 tojás,
  • 1 citrom héja,
  • rumaroma.

A császármorzsa elkészítése:

  1. A tejbe beáztatjuk a búzadarát a cukor és a só kíséretében, amit jó alaposan elkeverünk és kb. egy órát állni hagyjuk, amíg a dara szépen megdagad benne.  
  2. Ezt követően belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy kis rumaromát (ízlés szerint), majd a legvégén a tojásfehérjék keményre vert habját. Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk és néhány csepp olajban folyamatos kevergetés mellett megsütjük.
  3. Nekem az a módszer vált be, miszerint megfeleztem a masszát és első körben csak a felét készítettem el egy nagyobb teflon serpenyőben, így volt helye a tésztának igazi császármorzsává zsugorodnia. (Amikor az egész tésztát beleborítottam az edénybe, akkor nagyon lassan ment az átalakulás.) Bizony türelmesen és kitartóan kell kevergetni a tésztát, mert idő kell (kb. 10-12 perc) ahhoz, hogy a folyamatos keverés hatására pirulni kezdjen a darabokra hullott alapanyag.
  4. Lényegében egészen hasonló folyamaton megy keresztül a tészta, mint a tojások a rántottánál. Tálaláshoz valamilyen finom gyümölcslekvárt, vagy porcukrot érdemes használni, pl. finom, házi meggydzsemet!

Császármorzsa egyszerűen képek

Ha tetszett a fenti Császármorzsa recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló desszert recepteket is: Trüffel golyó receptek, Vörösborban posírozott körte recept, Szőlős chia puding recept.

További receptötletek a hozzávalókból: búzadara, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, magyar, sütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Császármorzsa recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató