2010. augusztus 15., vasárnap

A francia lecsó, vagy más néven a ratatouille

Ahány konyha, annyi ratatouille: nagyon sokféle recept lelhető fel francia padlizsános egytálétel témában, mindenki a saját szájízének, ízlésének megfelelően készíti. A legjobban a zöldségkavalkád színvilágát élveztem, olyan gyönyörű színekben pompáztak a zöldek és annyira összeilletek, hogy nagy öröm volt őket egymással összehozni, kevergetni.
A francia lecsó


A ratatouille hozzávalói:
  • 1 kisebb, zsenge padlizsán,
  • 1 cukkini,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 4-5 paradicsom,
  • 1 sárga, 1 piros és egy zöld kaliforniai paprika,
  • néhány fej csiperke gomba,
  • só, bors,
  • olívaolaj,
  • bazsalikom, oregánó,
  • chili.
Ratatouille
A ratatouille elkészítése:

Első lépésként a padlizsánt mossuk meg, szeleteljük karikákra és besózva hagyjuk állni, amíg a többi zöldséget előkészítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a cukkinit karikákra, majd negyedekre, a paprikákat nagyobb darabokra, a paradicsomot cikkekre, a gombát és a hagymát szintén kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. Olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a vízben alaposan leöblített padlizsán karikákat (amit szintén negyedekre darabolunk fel), picit pirítjuk és a többi zöldséget is beletesszük a méretes serpenyőnkbe, vagy akár wokba. Fedő alatt pároljuk, puhítjuk a szép, színes zöldségeket és amikor már puhulnak, ízlés szerinti fűszerekkel szórjuk be, pl. bazsalikommal, oregánóval, sóval, borssal, csöppnyi chilivel. Valaki félig puhán szereti a ratatouille-t, én viszont addig főztem, amíg minden zöldség omlós nem lett. Akár köretként, akár önmagában egy kis pirítóssal, de úgyis nagyon finom, ha marad belőle másnapra, megtöltünk vele egy zsemlét és egy szelet sonka és mozzarella kíséretében rámelegítünk egy nagyon finom, szaftos ratatouille hamburgert kapunk.
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció