A búvártúrós süti majdnem olyan, mint a hasonlóan helyes nevű kukucskálós túrós, viszont ezt egyszerűbb elkészíteni és talán még egy picit puhább is a tésztája. Egy joghurtos, kakaós tengerbe kell leengedni a túróbúvárokat, akik egy csöppet (úgy 1-2 cm-t) alámerülnek és így teszik ízletessé a finom süteményt.
Búvártúrós sütemény recept
Hozzávalók:
A kakaós tészta részei:
- 1 tojás,
- 15-20 dkg cukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 35 dkg liszt,
- 2 kávéskanál szódabikarbóna,
- 2 ek. kakaópor,
- 1 nagy pohár natúr joghurt (45 dkg),
- 1 dl olaj.
A túrós krém hozzávalói:
- 2 tojás (ha van rá lehetőségünk, házi tojást használjunk, mert attól nagyon szép sárga lesz),
- 10 dkg cukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 12 dkg puha vaj,
- 25 dkg túró,
- 1 citrom reszelt héja.
A búvártúrós elkészítése:
- A tésztához a tojást a cukorral alaposan elkeverjük (turmixgéppel), hozzáadjuk a többi alkotórészt és az összedolgozás után egy szilikonos sütőpapírral bélelt nagy, lapos tepsibe öntjük.
- A túrókrémhez első lépésként szintén a tojást a cukorral és a puha vajjal keverjük habosra, beleöntjük a túrót, belereszeljük a citrom héját, eldolgozzuk és evőkanállal kis halmokban, foltokban adagoljuk a kakaós tésztára. Előmelegített sütőben sütjük kb. fél órát közepes hőfokozaton. Tűpróbával ellenőrizzük a kakaós tésztát és, ha nem ragad rá semmi, akkor higgyünk a szemünknek és bátran zárjuk el a sütőt. De azért ne kapjuk ki rögtön a süteményt, egy picit (pár percig) parkoltassuk félig nyitott, majd teljesen nyitott ajtónál és utána jöhet kifele.