2010. szeptember 4., szombat

Kölessel töltött pritaminpaprika

A hétvége nagy felfedezése és meglepetése számomra a köles. Sosem gondoltam volna, hogy ez a vitaminokban dúskáló és megannyi pozitív tulajdonsággal bíró gabonaféle ennyire gyorsan megfő és ilyen finom ízletes. Egy újság receptrovatában láttam a kölessel töltött paprikát és ez vitt rá, hogy kölest vásároljak, majd főzzek. Ez az ősi növény nagyon sok jótékony hatást fejt ki az egészségünkre: erősíti a látásunkat, segít a rák megelőzésében, a fogak védelmében, csak, hogy néhány példát említsek és nem utolsó sorban millióféleképpen elkészíthető.
Kölessel töltött pritaminpaprika


A kölessel töltött pritaminpaprika hozzávalói 4 személyre:
  • 4 méretes pritaminpaprika,
  • 1 bögre köles,
  • 3 bögre víz,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • tejföl,
  • 20 dkg reszelt sajt,
  • vegeta,
  • húsleves kocka,
  • olaj a tepsi kikenéséhez.
Kölessel töltött paprika
A kölessel töltött pritaminpaprika elkészítése:

Első lépésként a kölest főzzük meg: ehhez kevés olajon megdinszteljük az aprított hagymát, hozzáadjuk az alaposan átmosott kölest, pár percig együtt pirítjuk őket és felöntjük 3 bögre vízzel, ízesítjük vegetával, húsleves kockával. Ha felforrt a víz, kicsire vesszük a hőfokozatot és félig lefedve, olykor átkeverve puhára főzzük. Ügyeljünk, hogy ne ragadjon le a köles alja, ha már puhul. Kb. 10 perc alatt meg is fő ez a remek gabona. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajt nagy részét (kivétel amit majd a tetejére szórunk), belereszeljük a fokhagymát, ízlés szerint néhány evőkanál tejfölt adunk hozzá és evvel a töltelékkel pakoljuk meg a magházától megszabadított és megmosott pritaminpaprikákat, melyek sapkáját előzőleg levágjuk. A megtöltött zöldségeket megszórjuk sajttal és sütőben sütjük össze kb. 30 perc alatt. Az első 20 percben alufóliával lefedve sütöttem, hogy gyorsabban megpuhuljon a paprika is. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

miért kell egy ilyen remek ételbe vegeta és leveskocka? nátrium glutamát nélkül már nem finom az étel? :(
Keira

Márti írta...

Kedves Keira! Természetesen nem „kell” vegetát vagy leveskockát használni, a legfinomabb és legegészségesebb a hús- vagy zöldségleves alaplé, de nekem ez most sajnos nem volt kéznél…

Megjegyzés küldése

Szponzoráció