Mogyorós, kakaós rózsatorta

Magasra nőtt kakaós csigák egy csokorban

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

A rózsatortáról kellemes vasárnap délutáni, narancshéj és dió illatú emlékeim vannak. Frissen a legfinomabb, de nekem másnap reggelire is kitűnő volt. Pofonegyszerűen elkészül, mégis nagyon gusztusos. Gyakorlatilag olyan magasított kakaós csigákat képezünk kelt tésztából, amelyek egy tortaformát körbebélelve, helyes "rózsabimbó" alakokat formálnak. Ebben a verzióban pirított mogyorót kevertem el kakaóval, de bátran lehet még kísérletezni például dióval, mandulával, citromhéjjal, aszalt gyümölcsökkel, túróval.

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

A kelt tészta hozzávalói:

  • 2,5 dl langyos tej,
  • fél kocka friss élesztő,
  • 2 kis kanál cukor,
  • 1 csipet só,
  • 8 dkg puha vaj,
  • 45-50 dkg liszt

A töltelék hozzávalói:

  • kb. 10 dkg porcukor,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 4-5 ek. kakaópor,
  • 15 dkg darált, pirított mogyoró.

Rózsatorta készítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral,  a sót, puha vajat, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát.
  2. Duplájára kelesztjük.
  3. A kelesztést követően téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát.
  4. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval elkevert porcukorral, mogyoróval. (Szükség szerint picit beledöngöljük a vajas tésztába a mogyorót, hogy kevésbé potyogjon le a tekerésnél.)
  5. Hosszában feltekerjük és nagyjából kikalkulálva úgy daraboljuk fel, hogy pont elférjenek egymás mellett egy kivajazott, lisztezett tortaformában a magasra formázott csigák.
  6. Hagyjuk a formában is pihenni 20-30 percet a rózsákat.
  7. Kevés tejjel megkenhetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben  10-15 perc alatt megsütjük.

Mogyorós, kakaós rózsatorta képek

Ha tetszett a fenti Mogyorós, kakaós rózsatorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Mini panettone recept, Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, kakaópor, mogyoró. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, péksütemény, reggeli.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Mascarponéss, sonkás kifli recept
péksütemény

Mascarponéss, sonkás kifli

Vendégváró kelt tészta bögrés méréssel

Tepertős pogácsa recept
sós nasi

Tepertős pogácsa

A téli szezon egyik alap "péksüteménye"

Mini panettone recept
kelt tészta

Mini panettone

Ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba

Triplacsokis, mogyoróvajas kenyér recept
sütemény

Triplacsokis, mogyoróvajas kenyér

Szemérmetlenül csokoládés süticsoda

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept
csokitorta

Meggyes étcsokoládé mousse torta

Mámorosan ínycsiklandó csokoládé álom

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató