Mogyorós, kakaós rózsatorta

Magasra nőtt kakaós csigák egy csokorban

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

A rózsatortáról kellemes vasárnap délutáni, narancshéj és dió illatú emlékeim vannak. Frissen a legfinomabb, de nekem másnap reggelire is kitűnő volt. Pofonegyszerűen elkészül, mégis nagyon gusztusos. Gyakorlatilag olyan magasított kakaós csigákat képezünk kelt tésztából, amelyek egy tortaformát körbebélelve, helyes "rózsabimbó" alakokat formálnak. Ebben a verzióban pirított mogyorót kevertem el kakaóval, de bátran lehet még kísérletezni például dióval, mandulával, citromhéjjal, aszalt gyümölcsökkel, túróval.

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

A kelt tészta hozzávalói:

  • 2,5 dl langyos tej,
  • fél kocka friss élesztő,
  • 2 kis kanál cukor,
  • 1 csipet só,
  • 8 dkg puha vaj,
  • 45-50 dkg liszt

A töltelék hozzávalói:

  • kb. 10 dkg porcukor,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 4-5 ek. kakaópor,
  • 15 dkg darált, pirított mogyoró.

Rózsatorta készítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral,  a sót, puha vajat, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát.
  2. Duplájára kelesztjük.
  3. A kelesztést követően téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát.
  4. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval elkevert porcukorral, mogyoróval. (Szükség szerint picit beledöngöljük a vajas tésztába a mogyorót, hogy kevésbé potyogjon le a tekerésnél.)
  5. Hosszában feltekerjük és nagyjából kikalkulálva úgy daraboljuk fel, hogy pont elférjenek egymás mellett egy kivajazott, lisztezett tortaformában a magasra formázott csigák.
  6. Hagyjuk a formában is pihenni 20-30 percet a rózsákat.
  7. Kevés tejjel megkenhetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben  10-15 perc alatt megsütjük.

Mogyorós, kakaós rózsatorta képek

Ha tetszett a fenti Mogyorós, kakaós rózsatorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Mini panettone recept, Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, kakaópor, mogyoró. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, péksütemény, reggeli.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató