A sport szelet receptje tipikusan szájról-szájra terjedő recept, amit Anyától tanultam, de már ő sem emlékszik rá pontosan, hogy eredetileg kitől származik ez a szuper kis recept. Egy biztos: mindenkit rabul ejt ez az édesség, még a nem édes szájúakat is. A titka minden bizonnyal az egyszerű és gyors, sütés nélküli elkészítésében és nem utolsó sorban a mennyei finom ízében rejlik.
Házi sport szelet recept
Hozzávalók:
- 2 dl tej,
- 20 dkg vaj,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 10-15 evőkanál cukor,
- 1 csomag vaníliacukor,
- rum, vagy rumaroma,
- 1 csomag darált háztartási keksz (500 g),
- csokimázhoz: 1 tábla étcsoki, 3-4 evőkanál olaj.
Elkészítés:
- A vajat a tejjel, kakaóporral, cukorral felolvasztjuk folyamatos kevergetés mellett.
- Amikor elolvadt a vaj, hozzáadjuk a rumaromát (ízlés szerinti adagot) és elzárjuk a főzőlapot az edényünk alatt.
- Egy nagyobb tálba beleszórjuk a kekszet, és ehhez adjuk hozzá a felolvasztott vajat, majd jó alaposan összedolgozzuk és egy lapos tálcára, tálba öntjük a masszát. Itt akár a kezünkkel szépen elrendezgetjük, elsimítgatjuk a masszát, hogy mindenhova egyforma mennyiség kerüljön.
- Majd a tetejére csokimázat öntünk: a csokit az olajjal vízgőz fölött vagy alacsony hőfokon összeolvasztjuk. Megvárjuk, amíg kihűl és utána a hűtőben dermesztjük tovább. Egy-két óra elteltével már tálalható is a sport szelet.