Olasz húsgombócos paradicsomleves

Ha egy igazán szívmelengető levesre vágysz

Olasz húsgombócos paradicsomleves recept

A legújabb kedvencem fantasztikusan gazdag, minden alkotóelemében ízig-vérig olasz leves csoda: sok-sok friss bazsalikommal, reszelt parmezán sajttal, paradicsommal és persze tésztával. Szívmelengetés 100%-on. A klasszikus, paradicsomos húsgombócos spagettit biztosan ismered, ezen a recepten csavartam egyet a leveses állag eléréséig, mellékelve hozzá egy kis fokhagymás bagett pirítóst.

Olasz húsgombócos paradicsomleves recept

Hozzávalók 4 személyre:

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés/pulyka),
  • 1 tojás,
  • kb. 5 dkg reszelt parmezán sajt,
  • 2 gerezd duci fokhagyma,
  • só, bors,
  • kb. 5 nagy bazsalikomlevél, vagy 1-2 tk. szárított bazsalikom,
  • 1 tk. oregánó.

A leveshez:

  • pár ek. olívaolaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • kb. 60 dkg hámozott paradicsom,
  • kb. 1 l húsleves alaplé,
  • só, bors,
  • friss bazsalikom levelek,
  • kb. 100 gr. kisebb méretű tészta.

Tálaláshoz:

  • fokhagymával átdörzsölt pirítósok,
  • friss bazsalikom,
  • sok parmezán sajt.

Elkészítés:

  1. Első lépésként összegyúrjuk a húsgombóc alapanyagait és diónyi gombócokat formálunk belőle.
  2. Pár evőkanálnyi olívaolajon, magas hőfokon körbepirítjuk a gombócok minden oldalát, és félretesszük.
  3. A leveshez a vöröshagymát pici olajon megdinszteljük, hozzádobjuk az aprított fokhagymát és 1-2 keverés után egyből a paradicsomot. Felöntjük húsleves vagy zöldségleves alaplével (ha nincs, vízzel) és fűszerezzük. Forralunk rajta egyet, majd visszavesszük a hőfokot, kb. 10 percig főzzük, és botmixerrel összepürésítjük a levest krémessé. (Ha túl sűrűnek érezzük, itt még bátran tehetünk hozzá alaplevet vagy vizet, mert a gombóc és a tészta is magába fogja még szívni a folyadékot.)
  4. Beletesszük a húsgombócokat, majd közepes hőfokon főzzük kb. félóráig.
  5. Amikor már szinte puhának érezzük a húsgombócot, hozzáadjuk a tésztát: ez lehet penne, masni, de akár széles metélt is kisebb darabokra törve. Innentől kezdve pedig már csak addig főzzük, amíg meg nem puhul a tészta. Ellenőrizzük a fűszerezést, megszórjuk friss, aprított bazsalikomlevelekkel és parmezánnal, fokhagymás pirítóssal együtt tálaljuk.

Olasz húsgombócos paradicsomleves képek

Ha tetszett a fenti Olasz húsgombócos paradicsomleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Petrezselymes húsgombóc leves recept, Gazpacho recept, Kukoricás chowder leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bazsalikom, darált hús, fokhagyma, hámozott paradicsom, parmezán sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, húsétel, leves, olasz.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Olasz húsgombócos paradicsomleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Cukkini lasagne recept
rakott

Cukkini lasagne

Olasz klasszikus gluténmentes verzióban

Mexikói chilis bab recept
ragu

Mexikói chilis bab

Chili con carne, ahogy én készítem

Porchetta recept
töltött hús

Porchetta

Minden idők legpazarabb göngyölt húsa

Töltött káposzta ízzel-lélekkel recept
egytálétel

Töltött káposzta ízzel-lélekkel

Mert ahány otthon, annyi töltött káposzta

Cukkinipizza recept
pizzaféle

Cukkini pizza

Gluténmentes zöldséglepény pizzázáshoz hangolva

Polenta pizza recept
pizzaféle

Polenta pizza

Gluténmentes kukoricalepény "pizzává" varázsolva

Házi gnocchi recept
tészta

Házi gnocchi recept

Gnocchi alla sorrentina

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató