A legújabb kedvencem fantasztikusan gazdag, minden alkotóelemében ízig-vérig olasz leves csoda: sok-sok friss bazsalikommal, reszelt parmezán sajttal, paradicsommal és persze tésztával. Szívmelengetés 100%-on. A klasszikus, paradicsomos húsgombócos spagettit biztosan ismered, ezen a recepten csavartam egyet a leveses állag eléréséig, mellékelve hozzá egy kis fokhagymás bagett pirítóst.
Olasz húsgombócos paradicsomleves recept
Hozzávalók 4 személyre:
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált hús (sertés/pulyka),
- 1 tojás,
- kb. 5 dkg reszelt parmezán sajt,
- 2 gerezd duci fokhagyma,
- só, bors,
- kb. 5 nagy bazsalikomlevél, vagy 1-2 tk. szárított bazsalikom,
- 1 tk. oregánó.
A leveshez:
- pár ek. olívaolaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- kb. 60 dkg hámozott paradicsom,
- kb. 1 l húsleves alaplé,
- só, bors,
- friss bazsalikom levelek,
- kb. 100 gr. kisebb méretű tészta.
Tálaláshoz:
- fokhagymával átdörzsölt pirítósok,
- friss bazsalikom,
- sok parmezán sajt.
Elkészítés:
- Első lépésként összegyúrjuk a húsgombóc alapanyagait és diónyi gombócokat formálunk belőle.
- Pár evőkanálnyi olívaolajon, magas hőfokon körbepirítjuk a gombócok minden oldalát, és félretesszük.
- A leveshez a vöröshagymát pici olajon megdinszteljük, hozzádobjuk az aprított fokhagymát és 1-2 keverés után egyből a paradicsomot. Felöntjük húsleves vagy zöldségleves alaplével (ha nincs, vízzel) és fűszerezzük. Forralunk rajta egyet, majd visszavesszük a hőfokot, kb. 10 percig főzzük, és botmixerrel összepürésítjük a levest krémessé. (Ha túl sűrűnek érezzük, itt még bátran tehetünk hozzá alaplevet vagy vizet, mert a gombóc és a tészta is magába fogja még szívni a folyadékot.)
- Beletesszük a húsgombócokat, majd közepes hőfokon főzzük kb. félóráig.
- Amikor már szinte puhának érezzük a húsgombócot, hozzáadjuk a tésztát: ez lehet penne, masni, de akár széles metélt is kisebb darabokra törve. Innentől kezdve pedig már csak addig főzzük, amíg meg nem puhul a tészta. Ellenőrizzük a fűszerezést, megszórjuk friss, aprított bazsalikomlevelekkel és parmezánnal, fokhagymás pirítóssal együtt tálaljuk.