2010. március 9., kedd

Hortobágyi lilahagymás lasagna

Ez a recept egy igazi mix: egy híres magyar, és egy híres olasz étel egyvelege, közös gyermeke. A hortobágyi húsos palacsinta köpenye ezúttal nem a csintalan palacsinta, hanem a jó kis olasz lasagna tészta, a rétegek közé pedig lilahagyma karikákat rejtettem. Lássuk a pontos receptet:


Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • pici olívaolaj,
  • 1 db paradicsom,
  • 1 db édes, zöld paprika,
  • 1 nagy doboz tejföl,
  • kevés víz,
  • só, bors, őrölt piros paprika,
  • piros arany (csípős)
  • 1 doboz kész lasagna tészta,
  • reszelt sajt,
  • 7-8 dl tej,
  • 3 evőkanál liszt,
  • vegeta, szerecsendió
Elkészítése:
A darált húst pörköltszerűen megfőzzük: az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, reszelt fokhagymát, majd fehéredésig pirítjuk a húst. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot, paprikát, pici vizet és befűszerezzük: sok-sok piros paprikával, pici sóval, borssal és egy kis piros arannyal, vagy csípős paprikával. Kb. 20 perc párolás után 2-3 púpozott evőkanál tejföllel keverjük el és néhány perc után a kóstolást követően akár el is zárhatjuk a gázt alatta, ha úgy ítéljük meg, hogy már nem kell bele semmi, mert úgy finom, ahogy van. Elkészítjük a besamel mártást: a tej egy kis részét csomómentesre keverjük a 3 evőkanál liszttel (habverővel, vagy az úgynevezett "fix-mix" csodaedény segítségével), majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a többi tejhez (ami alatt közben ég a gáz), egészen addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, és közben természetesen adunk egy kis ízt is a lisztes tejnek: sóval, borssal, piros paprikával, fokhagymaporral, pici szerecsendióval és egy kis vegetával ízesíthetjük. A főzés során ügyeljünk nagyon a mártásra, nehogy véletlenül odaégjen, mert akkor kezdhetjük újra az egészet. A sütőt előmelegítjük és elkezdjük a lasagna hozzávalóit rétegelni a kivajazott tepsibe: egy réteg tészta, egy réteg hús, egy réteg lilahagyma karika, majd leöntjük a besamellel, ez a menetrend egészen addig, amíg el nem fogynak az alkatrészek. A tetejét a dobozban maradt tejföllel kenjük meg, és reszelt sajttal megszórva, alufóliával lefedve már mehet is a sütőbe. Kb. 45 perc után levesszük az alufóliát és még 10-15 percig pirítjuk, hogy a sajt szép piroskás legyen. Jó étvágyat kívánok ehhez a magyar-olasz ízkavalkádhoz!

Receptajánló:  
 

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

aligt varom hogy egyek

Névtelen írta...

Nagyon ötletesek a receptjeid és szórakoztató a stílusod-igazi kedvcsináló sütéshez,főzéshez!Gratulálok!!!!! Lili

Márti írta...

Kedves Lili! Köszönöm a bókokat és a biztatást, örülök, hogy így gondolod, igyekszem az új évben is kedvet csinálni az ízzel-lélekkel teli sütés-főzéshez! :) Nagyon boldog új évet kívánok Neked! Márti

Megjegyzés küldése

Szponzoráció