A sült fokhagymás sárgaborsó főzelék klasszikus fogás, egy icipici csavarral, lisztmentesen elkészítve. Már egy jó ideje alkalmazom a főzelékeknél az önmagával sűrítés, gluténmentes módszerét, és általában ezen a ponton mindig szeretem kiegészíteni a pürésítést valamilyen plusz fűszerrel, alapanyaggal. Kolbászt sütöttem feltétként a főzelékhez, ezért az jutott eszembe, hogy a tepsibe teszek jó néhány fokhagyma gerezdet is héjastól, amiknek a belsejét hozzáadom a főzelék sűrítésekor a püréhez. A kolbászzsírban sült fokhagyma íze fantasztikusan belesimult a főzelékbe, és tökéletesen kiegészítette a sült kolbász ízét. Ha szereted a magyaros, hagyományos ízeket, ez a sárgaborsó főzelék biztosan ízleni fog.
Sült fokhagymás sárgaborsó főzelék recept
Hozzávalók két személyre:
- kb. 25 dkg sárgaborsó,
- 8-10 gerezd héjas fokhagyma (kb. 1 fej),
- só, bors,
- 1 babérlevél.
Elkészítés:
- Ha sült kolbászt készítünk hozzá, dobjuk mellé a fokhagyma gerezdeket vagy egy egész fokhagymát héjastól. Ha nem sütünk hozzá kolbászt, akkor alufóliába csomagoljuk a fokhagymát és 180 fokon süssük kb. 20 percig, majd nyomkodjuk ki a héjából a mennyei illatú fokhagymabelsőt.
- A sárgaborsót mossuk meg és áztassuk vízbe főzés előtt pár órával, vagy akár előző éjszaka. Friss vízzel öntsük fel és alacsony hőfokon főzzük, amíg meg nem puhul. (Annyi vizet öntsünk rá, amennyi pont ellepi.)
- Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele 1-2 egész babérlevelet.
- Ha megfőtt a borsó, vegyük ki a babérlevelet. Kb. a főzelék felét tegyük félre, adjuk hozzá a fokhagyma belsejét, pár csepp sült kolbászzsírt és pürésítsük botmixerrel. Tegyük vissza a többi borsószemhez, keverjük össze és már kész is volnánk.