A hókifli ezen verziója nem más, mint egy klasszikus, karácsonyi aprósüti extra adag mandulával és egy csipetnyi szeretettel fűszerezve. A hókifli azon túl, hogy kellemes ízének, omlós textúrájának köszönhetően függőséget okoz, nagyon hálás sütemény. Kevés macerával jár az elkészítése, gyorsan sül, és sokáig eláll. A formázással nem szükséges sokat bajlódni, és elég egyszerű, így a legkisebbeket is könnyedén bevonhatjuk a hókifli alapját adó "tésztakukacok" gyártásába, hajlításába. Szuper közös program az ünnepi készülődés során.
Mandulás hókifli recept
Hozzávalók kb. 100-110 db hókiflihez:
- 40 dkg mandulaliszt vagy finomra darált mandula,
- 20 dkg liszt,
- 1 késhegynyi sütőpor,
- 20 dkg hideg vaj,
- 20 dkg porcukor,
- 3 cs. vaníliacukor,
- egy csipet só,
- 1 vanília rúd magjai,
- 1-2 citrom héja lereszelve,
- tálaláshoz: pár evőkanálnyi porcukor.
Elkészítés:
- Összekeverjük a száraz alapanyagokat, és hozzá reszeljük a citrom héját.
- Az egészet elmorzsoljuk a két tenyerünk között a hideg vaj darabkákkal, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta egy fényes gombóccá. Ekkor betesszük a hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára is bent maradhat.
- A formázás legelején kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük fel 180 fokra. A tésztagombócból lecsippentünk egy-egy darabkát, és két kézzel egy kukacszerű formát nyújtunk belőle, kb. kisujjnyi vastagságúra. Kb. 7 cm-enként elvágjuk, patkó alakúra hajtjuk a két végénél fogva, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük. (Ha van hókifli formánk, akkor elég egy kis gombócot bepréselni a mélyedésbe, és elegyengetni a formában.) Fontos: a tésztának azt a részét, amit éppen nem használunk, tegyük vissza addig a hűtőbe.
- 180 fokon süssük (légkeverés mellett) kb. 7-10 percig.
- Ha kihűlt, hintsük meg gazdagon porcukorral. Sütis dobozban remekül eláll karácsonyig, vagy annál tovább is.
Tipp:
- Mandula helyett dióval, pisztáciával, és mogyoróval is érdemes kísérletezni.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a mandulás hókiflihez.