2010. szeptember 18., szombat

Fokhagymás zöldborsó krémleves pirított rozskenyér kockákkal

Sok helyen olvastam már arról, hogy milyen praktikus és finom leves a zöldborsó krémleves, de valamiért eddig sosem főztem még ilyet. Annak ellenére, hogy a zöldségek terén egy csöppet válogatós vagyok, a zöldborsóval mindig jóban voltam, nagyjából... A zöldborsó főzelék a kedvenc főzelékem, de ezek után azt kell mondanom, hogy a krémlevese még jobban ízlik, ugyanis a finom, zsenge és édes borsó szemek a mennyei fokhagyma ízével kombinálva krémes leves formátumban ínycsiklandó elegyet képeznek, amit talán még azok is szívesen megesznek, akiknek egyébként fázik a lábuk a borsótól.

Fokhagymás zöldborsó krémleves

A fokhagymás zöldborsó krémleves hozzávalói:
  • 40 dkg zöldborsó (mirelit, vagy friss)
  • 1-2 teáskanál cukor,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 2 db erőleves kocka,
  • 1-2 dl tejszín, (vagy akár tej, esetleg pár evőkanál joghurt),
  • só, bors,
  • olívaolaj,
  • víz,
  • levesbetétnek: pirított rozskenyér kocka, sajt, vagy sült baconszalonna falatkák.
Zöldborsó krémleves
A fokhagymás zöldborsó krémleves elkészítése:

Néhány csepp olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát pici cukor társaságában, majd amikor már szépen barnul, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és néhány másodpercnyi keverés után a zöldborsót, amit addig kevergetünk, amíg el nem veszíti a színét (pár perc), ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és felforraljuk a levest. Belemorzsoljuk a két leveskockát, alaposan elkeverjük, szükség szerint ízesítjük még egy kis sóval, borssal (vagy amivel csak szeretnénk) és alacsony hőfokon puhára főzzük a borsót. Amint megpuhult a borsó, egy botmixer segítségével pürésítjük, felöntjük tejszínnel, felforraljuk és már kész is vagyunk a fincsi, egészséges zöldborsó krémlevesünkkel. Levesbetétnek sok mindent használhatunk: én most egy kis szelet rozskenyeret vágtam fel apró kockákra, amiket egy csepp olívaolajon pirítottam meg.
Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:

2 megjegyzés:

Ildy írta...

Szia Márti! Klassz a levesed, itt egy másik is, hátha tetszik:)
http://ildygastro.blogspot.com/2010/07/bazsalikomos-zoldborso-kremleves.html

Márti írta...

Köszi Ildy, tényleg nagyon klassz a recepted, ezt is kipróbálom majd legközelebb.
Vicces, hogy pont egyszerre kommenteltük a legújabb post-jainkat!! :)))

Megjegyzés küldése

Szponzoráció