2010. április 4., vasárnap

Húsvéti hideg tál: mimózasaláta, tormás-túrókrémes sonkatekercs, töltött tojás, és avokádókrém

Az elmaradhatatlan húsvéti hidegtál állandó főszereplői mellett idén egy-két újdonsággal is próbálkoztam több-kevesebb sikerrel és annál több hasznos tapasztalattal. A főtt, füstölt sonka és kolbász mellé tormás-túrókrémes sonkatekercset, mimózasalátát, kétféle töltött tojást és avokádókrémet készítettem, a kalácssütésről inkább jövő tavasszal számolok be. ;)
A tavaszi mimózasaláta hozzávalói:
  • 2 cs. retek,
  • kb. 5 db közepes savanyú csemegeuborka,
  • 1 póréhagyma,
  • 4 tojás,
  • kis darab trappista sajt,
  • 2 kis tejföl, vagy egy nagy doboz :)
  • majonéz,mustár, só, bors, pici cukor.
A zöldségeket a tojással és a sajttal együtt apró kockákra szeleteljük fel és a többi hozzávalóval (tejfölös krémmel) együtt alaposan összekeverjük és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy a finom ízek kellőképpen összeérjenek.

A tormás-túrókrémes sonkatekercshez szükséges:
  • vékony, szeletelt sonka (pl. Sága selyemsonka)
  • 250 g zsírszegény túró,
  • 1 kis doboz tejföl,
  • ecetes torma (csemege) kiegészítve egy kis majonézes tormával,
  • só, bors, pici cukor.
Ezeket összekeverve megtöltjük és feltekerjük a sonkaszeleteket.

Az avokádókrémhez kell:
  • 1 érett avokádó (kettévágva kaparjuk ki a belsejét, a magot akár csíráztathatjuk is),
  • 1 evőkanál natúr joghurt,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só, bors,
  • pár csepp citromlé,
  • 1 kis levélnyi medvehagyma, vagy zöldhagyma apróra összevágva,
melyeket egy botmixer segítségével alaposan összeturmixolunk, pépesítünk, s így kalácsra, vagy pirítósra kenve nagyon finom.  Tálaláskor az avokádókrémet visszatöltöttem a már kivájt fél avokádóba, így nagyon gusztán mutatott.

A töltött tojásoknál semmi bonyolultra nem kell gondolni, legalábbis én nem bonyolítottam túl: maradt még a sonkatekercsből egy kis tormás túrókrém és a főtt tojások egy részébe ezt töltöttem vissza úgy, hogy a kivett sárgáját is hozzákevertem a krémhez és egy kis zacskóba tettem, kivágtam a sarkát és így próbálkoztam csinosan belenyomni a tojásfehérjébe több-kevesebb sikerrel. :) A másik verziónál tejszínes sajtkrémmel és snidlinggel kevertem el a tojássárgáját és ezt töltöttem vissza, ami ugyan nagyon finom volt, de kicsit folyósra sikeredett, így nem tudott olyan guszta lenni, mint a másik töltött tojás.
További szép ünnepeket és finom falatokat kívánok mindenkinek!

Receptajánló:  

1 megjegyzés:

Andi írta...

Volt szerencsém megkóstolni ezt az isteni finom tálat. Egy problémám volt vele, hogy egy idő után már sajnos nem bírtam többet enni belőle. :-) Aki sok locsolkódót akar, az ezzel várja a fiúkat, alig tud majd megszabadulni tőlük... :-)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció